FORGOT YOUR DETAILS?

Sportski savez Grada Subotice

  • Sportski Savez broji 115 članova
  • 96 klubova iz svih sportova sa teritorije grada Subotice
  • Preko 6.000 aktivnih sportista
  • 19 sportskih društava i Saveza
  • u Subotici je zastupljena čak 41 grana sporta
  • Sportski savez grada Subotice zapošljava 24 trenera iz sportskih klubova

Sportski Savez grada Subotice

Park Rajhl Ferenca 12, Subotica.
Tel: 024 553-306,
tel generalnog sekretara Gorana Marinkovića: 024 552 177 i 064 205 4800
e-mail: sekretar@sportskisavezsubotice.org
web Link: www.sportskisavezsubotice.org
Predsednik Sportskog saveza grada Subotice: Sreten Damnjanović, generalni sekretar: Goran Marinković

Sportski Savez u Subotici datira od 1961. godine kada je reorganizovan fiskulturni pokret u Srbiji, pa je formiran Savez organizacija za fizičku kulturu (SOFK) u koju se udružuju sve organizacije za fizičku kulturu kao i pojedina udruženja i sekcije. SOFK je bio stožer Subotičkog sporta preko koga je išlo finansiranje. Po stupanju na snagu zakona o sportu iz 1996. godine tadašnji SOFK se transformiše u Sportski savez odnosno udruženje klubova sa teritorije grada Subotice. Osnivačka Skupština Sportskog Saveza  Subotice  održana je 16.12.1997. godine na kojoj je prisustvovalo 38 predstavnika klubova osnivača. Skupština je jednoglasno, a u skladu sa zakonom o sportu donela odluku da se formira Organizacija sa statusom udruženja građana kao udruženje sportskih društava i saveza, koji vodi Ministarstvo za omladinu i sport Republike Srbije.

Sportski Savez učestvuje i pomaže klubovima i savezima u svim vidovima. Na pomoć klubova uzimaju učešće kako u tehničkoj, tako i u logističkoj podršci. Sportski Savez je takođe u skladu sa Statutom, a mimo osnovnih programskih delatnosti, imao i samostalne akcije u okviru rada sa decom, omladinom i starijom populacijom (veterani).

Shodno Statutu i Pravilniku Sportskog Saveza ustanovljen  je izbor SPORTISTE GODINE grada Subotice, a takođe i učešće za najbolji sportski kolektiv. Obe ove priredbe postale su tradicionalne, veoma su posećene i na njima svoje učešce uzimaju sportisti nosioci najvećih priznanja Vojvodine, Srbije, Evrope i Sveta.

Sportski savez grada Subotice među svojim članovima ima klubove sa izuzetnim sportskim rezultatima kao i pojedince koji su osvajali Olimpijske, svetske i evropske medalje. Ističu se olimpijski i svetski pobednik u rvanju Davor Štefanek, veslač Martin Mačković bronzani sa svetskog prvenstva, dizač tegova Tamaš Kajdoči osvajač 2 bronzane medalje na juniorskom Svetskom prvenstvu, plivač Andrej Barna i dr.

Od klubova ističu se rvački klub Spartak sa osvojenih 20 ekipnih titula i 36 osvojenih velikih medalja, evropskih, svetskih i Olimpijskih, zatim klub dizača tegova Sparta koji su 15 puta uzastopno prvaci Srbije. Od ekipnih sportova koji se igraju sa loptom Savez može da se pohvali da ima 7 klubova u najvišem rangu takmičenja: muški i ženski fudbalski klub Spartak, Rukometni klub Spartak, muški i ženski odbojkaški klub Spartak kao i muški i ženski košarkaški klub Spartak.

Sportski savez grada Subotice tokom godine organizuje ili se nalazi u suorganizaciji mnogih tradicionalnih sportskih takmičenja kao što su: Novogodišnji turnir u malom fudbalu, letnji turnir u malom fudbalu, Memorijalni turnir Stevan Vilotić Ćele koji okuplja fudbalske reprezentacije do 19 godina, memorijalni rvački turnir Refik Memišević Brale, Vojvodina Open u veslanju i dr. Pored tradicionalnih sportskih manifestacija Savez pomaže u organizaciji mnogih takmičenja koje se održavaju u Subotici ili bližoj okolini.

TOP